Kısmı Zaferlerden Kökten Kurtuluş

"Almanya için bir ütopyacı düş olan şey, radikal devrim, insanın genel kurtuluşu değil, kısmi, sırf siyasal bir devrim, yapının temellerini ayakta bırakan bir devrimdir. (...) kısmi bir kurtuluş (...) sivil toplumun bir kesiminin kendisini kurtararak genel egemenliğe ulaşmasıdır. (...) Ama Almanya'da hiçbir sınıf, onu toplumun yıkıcı temsilcisi yapacak cüret, kararlılık ve acımasızlığa sahip değildir... Almanya sonuna kadar giden bir devrim yapmadıkça, devrim yapmış olamaz. Almanya'da Ortaçağ'dan kurtuluş Ortaçağ üzerindeki kısmi zaferlerden de kurtuluşla mümkündür."

"Bu sosyalizm, genel olarak sınıf farklılıklarının; bu sınıf farklılıklarının dayandıkları bütün üretim ilişkilerinin; bu üretim ilişkilerine tekabül eden bütün toplumsal münasebetlerin ortadan kaldırılmasına; bu toplumsal münasebetlerden çıkan bütün düşüncelerin alaşağı edilmesine varana kadar devrimin sürekliliğinin ilanıdır ve, zorunlu bir geçiş uğrağı olarak proletaryanın sınıf diktatörlüğüdür.''

"Bizim için mesele, özel mülkiyetin şekil değiştirmesi değil, yokedilmesi; sınıf uzlaşmazlıklarının yumuşatılması değil, sınıfların ortadan kaldırılması; varolan toplumun iyileştirilmesi değil, yeni bir toplumun kurulması olabilir ancak".

Acımasız bir eleştiri, tümüyle serbest düşünme, gerçeğe mutlak sadakat ve bilimle...

Sevgiyle kalın...

1 Şubat 2012 Çarşamba

Romanya'da gösteriler muhalefeti bir araya getirdi- BBC Türkçe

Romanya'da bundan iki hafta önce başlayan ve halen Bükreş'in Üniversite meydanında -20 dereceye varan dondurucu soğuklara rağmen devam eden gösteriler muhalefeti de bir araya getirdi.
Hükümet karşıtı gösteriler, IMF programı ve tasarruf önlemleri kapsamında gündeme gelen sağlık reformunun bir parçası olarak, ülkenin en iyi kurumlarından biri olan ulusal ambülans sisteminin de özelleştirileceğinin duyulması üzerine patlamıştı.

Sağlık bakanlığı daire başkanı olarak bu sistemi kuran Filistin asıllı popüler siyasetçi doktor Raed Arafat hükümet yetkilileriyle tartışmasının ardından görevden alınmış ve bunun üzerine de Arafat'ı destekleyen ve hükümeti protesto eden göstericiler de Romanya'nın on beş kentinde birden sokaklara çıkmışlardı.
Göstericiler Devlet başkanı Traian Basescu ve başbakan Emil Boc'un istifasını talep ediyorlar.

Ülkede süratle yaygınlaşan protestolar, ilk günlerde hükümet tarafından küçümsense de, daha sonra bu gösterilerin aslında buz dağının suyun üzerindeki minik zirvesi olduğu kabul edildi.


İşçi Devletinden kapitalizme...

Bunun ardından da hükümet, göstericileri ''taviz verilmeksizin süpürülmesi gereken böcekler'' olarak tanımlayan dışişleri bakanını görevden azletti.

Halkın desteğini alan doktor Arafat da tekrar bakanlıktaki görevine geri çağrıldı. Sağlık reformu da askıya alındı.

Ancak anlaşılan Romanya'da bu tavizler göstericilerin evlerine dönmesi için yeterli değil. İstikrar programı kapsamında ücretlerde ve emekli maaşlarında yapılan yüzde 25'lik kesintinin insanları zor durumda bıraktığı açık.

Muhalefet de ülkedeki gösterileri destekliyor. Sosyal demokratlar göstericilerle birlikte olduklarını açıkladılar. Demokrat Liberal Parti sorun çözülmeden parlamentoya dönmeyeceğini deklere etti. Romanya kilisesi de sokağa destek verdi.


17 Ocak 2012

1 ŞUBAT 2012 - TSİ 16:14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder