Apple kârların düşme ihtimali belirince işçileri hatırladı!
Özellikle Çin'deki tedarikçilerinin işçileri insanlık dışı koşullarda çalıştırması ile tartışılan Apple firması, tüketicilerin tepki göstermesi ihtimali üzerine işçilerin durumunu hatırladı. Firmanın denetçilere kapıları açma kararı göz boyama olarak nitelendiriliyor.
468 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük şirketi olan Apple, uluslararası tedarik sistemi içerisinde kölelik koşullarında işçi çalıştırması nedeniyle gelen eleştirileri kabul etmek zorunda kaldı. Çin başta olmak üzere Asya ülkelerinde Apple'ın anlaşmalı olduğu fabrikalarda işçileri intihara kadar sürükleyen kötü koşullar nedeniyle Apple firması, denetçilere izin vereceğini açıkladı.
Kârlılığının en büyük kaynağı olan Asya'da insanlık dışı koşullarda işçi çalıştırılması ile ilgili Apple'ın, artık ayyuka çıkan skandalların tüketicileri etkileyebileceği gerekçesiyle konu ile ilgili adım atma gereği duyduğu belirtildi.
Adil Emek Birliği (Fair Labour Association) adlı örgütten denetmenlerin dün çok tartışılan büyük ipad fabrikası Foxconn'da denetime başladığı belirtilirken Apple, denetim sonuçlarının gelecek ay açıklanacağını duyurdu. Denetmenlerin işçilere çalışma ve yaşam koşulları, sağlıkları ve iş güvenliği, maaşları ve çalışma saatleri ile ilgili sorular yönelttikleri belirtildi. Üretim yerleri dışında işçilerin kaldığı ve çoğunlukla fabrika yanlarında bulunan işçi yurtlarının de denetleneceği açıklandı. Bilindiği gibi, Apple'ın devasa taleplerini en kârlı şekilde karşılamak için oldukça esnek çalışma koşulları bulunuyor. Bu mantıkla işçiler genellikle fabrika binarı yanındaki yaklaşık 20 kişilik odalarda kalıyorlar.
Apple patronu Tim Cook konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sanki şirket yıllardır bu şekilde işçi çalıştırarak milyarlarca dolarlık kârlar elde etmemiş gibi konuşarak "Hangi ülkede olursa olsun işçilerin güvenli ve adil çalışma koşullarına sahip olma hakkı bulunduğuna inanıyoruz, bu nedenle FLA'dan tedarikçilerimizi denetlemelerini talep ettik dedi.
Geçtiğimiz hafta Çin Emek İzleme Örgütü Apple patronu Tim Cook'a bir mektup yazmış ve tedarikçilerinin daha yüksek maaşla ve daha güvenli koşullarda işçi çalıştırabilmesi için daha düşük kârları kabul etmesini talep etmişlerdi. Aynı örgüt dün de bir açıklama yaparak, fabrikalardaki koşulların zaten bilindiğini ve Apple'nın denetçi göndermesinin göz boyama amaçlı olduğunu, şirketin reklam amaçlı hareket ettiğini savundu.
Çin'deki taşeron Apple fabrikalarında son yıllarda çok sayıda işçinin intihar ettiği, üretimde kullanılan zehirli kimyasallar nedeniyle yüzlerce işçinin yaralandığı, fabrikalarda yaşanan patlamalar nedeniyle yüzlerce işçinin yaralandığı ve bazılarının hayatını kaybettiği biliniyor.
Bu çalışma koşulları yoksa Apple da yok!
Dünyanın en değerli şirketi haline gelen Apple, ABD’de 43 bin kişi, ülke dışında ise 20 bin kişi istihdam ediyor. Ancak Apple'ın uluslararası tedarik zinciri, yani taşeron şirketlerinde çalışanların sayısı 700 bin kişi. Çoğunluğu Asya'da olan bu yüz binlerce işçinin insanlık dışı koşullarda çalıştırılması sayesinde şirketin değerin tam 468 milyar dolara çıkmış bulunuyor.
Dünyanın en değerli şirketi haline gelen Apple, ABD’de 43 bin kişi, ülke dışında ise 20 bin kişi istihdam ediyor. Ancak Apple'ın uluslararası tedarik zinciri, yani taşeron şirketlerinde çalışanların sayısı 700 bin kişi. Çoğunluğu Asya'da olan bu yüz binlerce işçinin insanlık dışı koşullarda çalıştırılması sayesinde şirketin değerin tam 468 milyar dolara çıkmış bulunuyor.
Geçtiğimiz ay Amerikan New York Times gazetesinde Apple yöneticilerinin de verdiği bilgilerle hazırlanan haberlerde, şirketin söz konusu çalışma şartları nedeniyle işçi başına yılda 400 bin dolar kazandığı ifade edilmişti. Apple yöneticileri, söz konusu tedarik zincirinin başarılarının sırrı olduğunu övünerek anlatmışlardı.
(soL - Ekonomi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder