Kısmı Zaferlerden Kökten Kurtuluş

"Almanya için bir ütopyacı düş olan şey, radikal devrim, insanın genel kurtuluşu değil, kısmi, sırf siyasal bir devrim, yapının temellerini ayakta bırakan bir devrimdir. (...) kısmi bir kurtuluş (...) sivil toplumun bir kesiminin kendisini kurtararak genel egemenliğe ulaşmasıdır. (...) Ama Almanya'da hiçbir sınıf, onu toplumun yıkıcı temsilcisi yapacak cüret, kararlılık ve acımasızlığa sahip değildir... Almanya sonuna kadar giden bir devrim yapmadıkça, devrim yapmış olamaz. Almanya'da Ortaçağ'dan kurtuluş Ortaçağ üzerindeki kısmi zaferlerden de kurtuluşla mümkündür."

"Bu sosyalizm, genel olarak sınıf farklılıklarının; bu sınıf farklılıklarının dayandıkları bütün üretim ilişkilerinin; bu üretim ilişkilerine tekabül eden bütün toplumsal münasebetlerin ortadan kaldırılmasına; bu toplumsal münasebetlerden çıkan bütün düşüncelerin alaşağı edilmesine varana kadar devrimin sürekliliğinin ilanıdır ve, zorunlu bir geçiş uğrağı olarak proletaryanın sınıf diktatörlüğüdür.''

"Bizim için mesele, özel mülkiyetin şekil değiştirmesi değil, yokedilmesi; sınıf uzlaşmazlıklarının yumuşatılması değil, sınıfların ortadan kaldırılması; varolan toplumun iyileştirilmesi değil, yeni bir toplumun kurulması olabilir ancak".

Acımasız bir eleştiri, tümüyle serbest düşünme, gerçeğe mutlak sadakat ve bilimle...

Sevgiyle kalın...

14 Şubat 2012 Salı

Marksizm açısından bilim neden önemlidir- Abstract

Karl Marx hayatı boyunca burjuva toplumuna ve burjuva ideolojisine karşı savaştı. Kendisinden önce "Sosyalizm" adıyla anılan toplumsal düzen önerilerine karşı tam 40 yıl boyunca inatçı bir savaş yürüttü.

Burjuva ideolojisi aynı zamanda anarşizm ve küçük burjuva ideolojisini de kapsar. 20. asrın ikinci yarısında bilim sosyalistler arasında önce önemsizleşti. Ardındansa bilim düşman ilan edildi.

Bu yazı bilimin Marksizmin tek hakiki yol göstericisi olduğunu ispat etmek için yazılmıştır.



NOT: Gelecek bölüm "Giriş" kısmı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder