Kısmı Zaferlerden Kökten Kurtuluş

"Almanya için bir ütopyacı düş olan şey, radikal devrim, insanın genel kurtuluşu değil, kısmi, sırf siyasal bir devrim, yapının temellerini ayakta bırakan bir devrimdir. (...) kısmi bir kurtuluş (...) sivil toplumun bir kesiminin kendisini kurtararak genel egemenliğe ulaşmasıdır. (...) Ama Almanya'da hiçbir sınıf, onu toplumun yıkıcı temsilcisi yapacak cüret, kararlılık ve acımasızlığa sahip değildir... Almanya sonuna kadar giden bir devrim yapmadıkça, devrim yapmış olamaz. Almanya'da Ortaçağ'dan kurtuluş Ortaçağ üzerindeki kısmi zaferlerden de kurtuluşla mümkündür."

"Bu sosyalizm, genel olarak sınıf farklılıklarının; bu sınıf farklılıklarının dayandıkları bütün üretim ilişkilerinin; bu üretim ilişkilerine tekabül eden bütün toplumsal münasebetlerin ortadan kaldırılmasına; bu toplumsal münasebetlerden çıkan bütün düşüncelerin alaşağı edilmesine varana kadar devrimin sürekliliğinin ilanıdır ve, zorunlu bir geçiş uğrağı olarak proletaryanın sınıf diktatörlüğüdür.''

"Bizim için mesele, özel mülkiyetin şekil değiştirmesi değil, yokedilmesi; sınıf uzlaşmazlıklarının yumuşatılması değil, sınıfların ortadan kaldırılması; varolan toplumun iyileştirilmesi değil, yeni bir toplumun kurulması olabilir ancak".

Acımasız bir eleştiri, tümüyle serbest düşünme, gerçeğe mutlak sadakat ve bilimle...

Sevgiyle kalın...

2 Şubat 2012 Perşembe

Mısır'da Çarşamba akşamı Port Said kentinde oynanan bir futbol karşılaşmasında çıkan olaylarda 74 kişinin ölümü ardından başkent Kahire ve Süveyş'te çıkan olaylarda iki kişi öldü 400'den fazla kişi yaralandı.




Hastane yetkilileri, Süveyş'teki protesto gösterileri sırasında eylemcilerin Emniyet Müdürlüğü'ne girmesini engellemeye çalışan polisin açtığı ateş nedeniyle iki kişinin yaşamını yitirdiğini belirttiler.Haber ajansları, görgü tanıklarına dayanarak, göstericileri dağıtmaya çalışan polisin biber gazı ve gerçek mermiler kullandığını duyurdu.
Başkentte İçişleri Bakanlığı'na yürüyen binlerce öfkeli kişiyi polis göz yaşartıcı gazla kontrol altına almaya çalıştı. Çıkan çatışmalarda yaklaşık 400 kişi yaralandı.
Olayların ardından, yaşanan şiddetin önlenememesi nedeniyle Port Said Valisi görevinden istifa etmiş kentin emniyet müdürü İssam Samak da görevden alınmıştı.
Başbakan Kemal el Ganzuri, Mısır Futbol Federasyonu yönetim kurulunun da topluca görevden alındığını açıkladı.
Öte yandan, olaylarda yaşamını yitirenlerden bazıları için cenaze törenleri düzenlendi.

FUTBOL STADLARINDA ÖLÜMLER

  • Mayıs 1964: Lima'daki Ulusal Stadyum'da oynanan Peru-Arjantin maçında çıkan olaylarda 318 kişi öldü
  • Haziran 1968: Buenos Aires'te River Plate-Boca Juniors karşılaşmasındaki izdihamda 70'ten fazla kişi öldü
  • Ocak 1971: Glasgow'da Rangers-Celtic derbisinde 66 kişi öldü
  • Şubat 1974: Kahire'de bir maçta 49 kişi ezilerek öldü
  • Ekim 1982: Moskova'da Spartak-Haarlem maçında dar ve buzlu bir çıkış merdivenindeki izdihamda 300'den fazla kişi öldü
  • Mayıs 1985: İngiltere'nin Bradford kentinde Bradford City-Lincoln City maçında çıkan yangında 56 kişi öldü
  • Mayıs 1985: Liverpool-Juventus arasındaki Avrupa Şampiyonası maçında çöken duvar nedeniyle 39 kişi öldü
  • Mart 1988: Katmandu'da yağan doludan kaçanların neden olduğu izdihamda 93 kişi öldü
  • Nisan 1989: İngiltere'nin Sheffield kentinde Liverpool-Nottingham Forest maçında 96 kişi ezilerek öldü
  • Ocak 1991: Güney Afrika'nın Orkney kentinde bir dostluk maçında çıkan izdihamda en az 40 kişi öldü
  • Ekim 1996: Guatemala City'de oynanan Guatemala-Costa Rica Dünya Kupası eleme karşılaşması öncesinde meydana gelen izdihamda 80 kişi öldü
  • Nisan 2001: Johannesburg kentinde Ellis Park Stadı'nda 40 kişi aşırı kalabalık nedeniyle ezilerek öldü

Çarşamba gecesi son derece gergin bir havada geçen maçta, El Ehli'yi 3-1 mağlup eden El Masri takımı taraftarları sahayı işgal etmişti.
Bazı taraftarların El Ehli takımının oyuncularına saldırmasıyla, gerilim hızla tırmanmış; saha ve tribünler savaş alanına dönüşmüştü.
Perşembe günü boyunca El Ehli ntakımının taraftarları başkent Kahire'de çeşitli eylemler düzenledi.
Ultralar denilen fanatik taraftarlar, polisin gelişmeler karşısında kayıtsız kaldığını, müdahalede bulunulmadığını söylüyor.
Staddaki polis varlığının da her zamankine göre az olduğu ve kalabalığı kontrol etmekte yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Futbol-siyaset içiçe

Çatışmalar ardından ülkede üç gün yas ilan edilirken, olaylar nedeniyle acil gündemle toplanan meclis oturumun başında bir dakikalık saygı duruşu düzenledi.
Genel seçimi kazanan Müslüman Kardeşler hareketi, dün geceki olayların ardında "Mübarek rejiminin karanlık elinin" olduğunu söyledi.
Şiddeti 'şeytanın işi' diye niteleyen Meclis Başkanı Muhammed Saad el Katatni , Mısır'ın devriminin 'tehlikede' olduğunu savundu.
Mısır'da futbol taraftarları genel olarak politize olmuş bir grup ve son derece örgütlüler.
El Ehli taraftarları geçen yıl Mübarek aleyhindeki gösterilerin ön saflarında yer almış, son dönemde askeri konseyin sivil yönetime geçişi hızlandırması için yapılan eylemlerde de etkili olmuştu.



Mısır'daki gösterilerde iki kişi daha öldü

Son güncelleme: 3 ŞUBAT 2012 - TSİ 07:00- BBC Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder